Budoucnost technologií – Jsme na pokraji revoluce!

Tagy:  Windows 8, jak získat windows 8 zdarma, windows 8 ke stažení, project glass, ohebné čtečky knih, google glass, brýle budoucnosti, metro, ribbon, pás karet

Sponzorované odkazy

Budoucnost technologií – Jsme na pokraji revoluce!

V dnešním článku si představíme revoluční zařízení, které mohou zásadním způsobem změnit používaní základních elektronických zařízení. To vše se může na trhu objevit co nevidět a tak je nejvyšší čas si všechny produkty představit.

Project Glass

Tento projekt se točí kolem tak trochu revolučních brýlí. Ty sice na první pohled vypadají jako obyčejné brýle, uvnitř však ukrývají podobné funkce, jakými disponují dnešní chytré telefony. Vidíme tak čas, emaily, zprávy, telefony. Můžeme si prohlížet internet, hledat autobusová či vlaková spojení. Vyhledávat lze však i ostatní místa, ke kterými si můžeme nechat zobrazit trasu. Brýle jsou vybaveny také kamerou a tak je možné fotografovat či rovnou natáčet. Cokoliv ve svém životě uvidíme, můžeme ihned vyfotit a sdílet na některé ze sociálních sítí.

Brýle jsou ovládané především hlasem. Dle prvních zpráv by měly reagovat téměř dokonale. Můžeme tak diktovat text sms a dále ji jednoduchým příkazem zaslat kamarádovi nebo kohokoliv pomocí příkazu a jeho jména vytočit. Takové ovládání je sice nanejvýš pohodlné, bohužel však má problémy v rušném městě a všude tam, kde hluk okolí ruší srozumitelnost našich příkazů. Proto jsou brýle vybavené také dotykovým zařízením, umístěným na boku brýlí. Tyto brýle by mohly zcela nahradit čtečky knih i mobilní telefony. Na trhu se mají objevit za pár let.

Windows 8

O nejnovějším operačním systému Microsoftu, jsme vás informovali již několikrát, například zde. Ten nabízí snad největší změnu od vytvoření plochy s ikonami. Ty nahradil jednoduchými rozhraním Metro (v současné době se již Metro nejmenuje, ale v médiích se tak dále označuje). Tento revoluční systém je vynikajícím řešením pro dotykové zařízení, tedy tablety, mobilní telefony a některé PC s dotykovými obrazovkami. U klasických PC se však zatím příliš neosvědčil. Pokud ho chcete vyzkoušet také vy, můžete si jej zdarma stáhnout a vyzkoušet na 3 měsíce zdarma zde.

Windows 8Windows 8

Ohebné displeje

Čím dál více se začínají vyvíjet ohebné displeje, které lze různými způsoby bezpečně ohýbat. Připomínají tak plastovou tabulku, která má mnohem větší trvanlivost nežli obrazovky či monitory, které při nepatrném prohnutí ihned prasknou.

Jedním z takových zařízení je například první ohebná čtečka knih Wexler Flex One. Ta je vytvořená ze speciální gumy, do které je zasazen polymerový displej od LG. Ten disponuje rozlišením 1024×768 bodů. Ten však není možné například přeložit napůl, nebo srolovat do ruličky. Určitá ohebnost tu však je. Celá čtečka je navíc velmi tenká a přesto disponuje 8GB pamětí. Na druhou stranu do ní nelze zasunout paměťové karty, nelze ji přepnout do spánkového režimu a nemá ani dotykovou obrazovku.

Ohebná čtečkaOhebná čtečka

Další softwarové vychytávky

Za zmínku jistě také stojí používání Ribbonu. To sice není tak úplně novinka, ale není tomu ani pár let, co právě Ribbon výrazným způsobem změnil možnost ovládání aplikací z balíku Microsoft Office. Ribbon, jinak nazývaný pás karet, slouží k rozdělení jednotlivých tlačítek v menu do karet, tedy jakýchsi záložek, jak je známe z klasických sešitů.

A to není vše

V tomto článku jsme nakousli nové technologie, které se začínají hrnout na náš trh. Není to ani tak dlouho, co neměl téměř nikdo zkušenosti s 3D nebo dotykovými technologiemi. Dnes je to běžným standardem. Podobný vývoj budou mít i další zařízení, kteáé jsou dnes v raných fázích. Kde budeme za pět či deset let? Na tuto otázku nám může odpovědět pouze budoucnost.

Článek Budoucnost technologií – Jsme na pokraji revoluce! byl publikován 6. listopadu 2012 v 05.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...