Abbyy FineReader 11 - Z papíru přímo do Wordu

Tagy:  Abbyy, FineReader, 11, Fine, Reader, scan, skenování, sken, Word, text do wordu,

Sponzorované odkazy

Abbyy FineReader 11 - Z papíru přímo do Wordu

V dnešní recenzi si představíme program Abbyy FineReader 11, který slouží k profesionální konverzi naskenovaného, či vyfoceného textu do prostředí MS Word, PDF, HTML a dalších formátů.

Z papíru do Wordu

Klasická modelová situace: Máte dokument v hmotné podobě a potřebujete ho dostat do textového editoru, nejspíše přímo do Wordu. Pokud do takového dokumentu potřebujete psát, samotné oskenování vám příliš práce neusnadní. V tom případě nezbývá než otrocky celý dokument přepsat, což zabere spousty času. Společnost Abbyy tedy přišla s velmi šikovným programem, který tuto práci udělá za vás. Sám naskenuje danou stránku, rozpozná text a ten následně převede a zkopíruje přímo do wordovského dokumentu nebo PDF. FineReader navíc disponuje plnou podporou českého jazyka, takže by konverze neměla být žádným problémem. Pojďme se tedy podívat, jak program funguje v praxi a co vše si k němu můžete dovolit.

Komplexní a přehledné prostředí

Na první pohled překvapí, jak prostě, jednoduše a účelně vypadá prostředí FineReaderu. Žádné složité nastavování, v dobrých 90% případů stačí pár kliknutí a program udělá vše za vás. Skenování a následná konverze je velmi rychlá, program otevírá Word, či AdobeReader automaticky a v jednotlivých mezikrocích umožňuje úpravu a rozmanité nastavení výsledného dokumentu. Pokud skenujete složitější text, musíte se ponořit hlouběji do funkcí, kterými FineReader disponuje, ale implicitní nastavení je zde zpracováno velmi kvalitně, proto se v převážné většině případů nemusíte prakticky vůbec o nic starat. Velké plus!

Abbyy – FineReader 11Abbyy – FineReader 11

Test 1 – Prostý text

Na oficiálních stránkách Abbyy se toho o FineReaderu, jakožto stěžejním programu této firmy, dozvíte spoustu, ale nás bude zajímat, jak se tento program chová v praxi. Pro náš test, jsme připravili několik testovacích dokumentů a následně jsme porovnali výsledky před a po konverzi. Začneme tedy pěkně zlehka. První předloha obsahuje pouze několik nadpisů a dále jen obyčejný text, psaný obvyklým fontem. Dvě velikosti textu, náhodně podtržené a zvýrazněné. Zde si FineReader poradil téměř na výbornou. Převedený text je věrný svému originálu (včetně zachování fontu a velikosti písma), pouze nadpisy se nám lehce rozhodily. Výsledná korekce nezabere víc jak několik minut.

Test 1 – PředlohaTest 1 – PředlohaTest 1 – VýsledekTest 1 – Výsledek

Test 2 – Oddělený text

Na druhý pokus dáme programu trochu více zabrat. Předloha neobsahuje příliš textu, ale naopak máme několik různých fontů, různých velikostí a navíc odsazených tabulátory. Zde už jsou výsledky poněkud rozpačité. Po konverzi můžeme s přimhouřeným okem říci, že velikosti písma i fonty zůstaly vesměs zachovány (kromě méně tradičních, patkových), ale program absolutně nezvládl zachovat mezery mezi jednotlivými slovy. Výsledkem je pak velká patlanina, jejíž korekce už by zabrala poměrně dost času.

Test 2 – PředlohaTest 2 – PředlohaTest 2 – VýsledekTest 2 – Výsledek

Test 3 – Fotografie

Po rozpačitém druhém testu přichází na řadu další možnost, a to převod fotografií dokumentu do PDF nebo Wordu. Na wordovský převod jsem byl opravdu hodně zvědavý a k mému skeptickému očekávání FineReader zvládl tuto zkoušku na výbornou (viz. obrázek). Text se sice oproti původním proporcím zmenšil, ale dostat ho do původní podoby by zabralo pouze několik málo okamžiků.

Test 3 – Foto předlohaTest 3 – Foto předlohaTest 3 – VýsledekTest 3 – Výsledek

Shrnutí

FineReader 11 je ve své podstatě velmi užitečný program, avšak při vyšších požadavcích nepodává příliš přesvědčivé výsledky. Vzhledem k tomu, že na trhu dlouhodobě nepanuje velká konkurence, i po téměř dvou letech od uvedení poslední verze za něj dáte oficiálních stránkách horentních 2700 korun. Pokud se podíváte na srovnávač cen, lze tuto verzi sehnat téměř o tisícovku levněji, ale i přesto je cena poměrně vysoká. Koupě je tedy na zvážení, rozhodně doporučuji FineReader vyzkoušet zdarma, který je omezen pouze 15-ti denní licencí a 50-ti kopiemi, které lze uložit v programu. Pokud však ukládáte dokumenty v jiném editoru, jste limitování pouze dvou týdenní lhůtou.

Hodnocení redakce:  70 %

Výhody:

  • Kompletní podpora českého jazyka
  • Velmi snadné ovládání
  • Komplexní možnosti skenu

Nevýhody:

  • Vysoká cena
  • Nezvládá složitější dokumenty

Článek Abbyy FineReader 11 - Z papíru přímo do Wordu byl publikován 21. června 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je David Žid. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...