IT outsourcing v roce 2025: Jaké technologie vám zajistí konkurenceschopnost?

IT outsourcing v roce 2025: Jaké technologie vám zajistí konkurenceschopnost?

Máte jasno v tom, jak maximalizovat výkon svého IT týmu? Nároky na IT infrastrukturu rostou. Jak ale udržet krok, aniž byste museli zvyšovat náklady a riskovat výpadky? Outsourcing IT může být klíčem k efektivitě. Jaké jsou trendy, které byste měli sledovat v roce 2025? O tom se dočtete v následujícím článku.

Technologický pokrok v roce 2025 výrazně posune oblast IT outsourcingu, a to především díky umělé inteligenci, cloudovým řešením a rostoucí poptávce po flexibilních službách. IT outsourcing zůstává pro mnoho firem stěžejním nástrojem ke zefektivnění provozu a snížení nákladů. Podívejme se na hlavní trendy, které budou v nadcházejícím roce tuto oblast ovlivňovat:

1. Multi-sourcing: Diverzifikace dodavatelů

Zásadním trendem v IT outsourcingu v roce 2025 bude multi-sourcing, tedy spolupráce s více externími dodavateli místo jednoho hlavního partnera. Tento model podnikům umožňuje lépe využívat specializované schopnosti různých poskytovatelů a snížit riziko závislosti na jednom partnerovi. Kromě toho multi-sourcing zajišťuje přístup k širšímu spektru odborných dovedností, což je zásadní pro náročné IT projekty, které vyžadují různé typy technických znalostí.

Podle aktuálních statistik se tento trend stále více rozvíjí. Mnoho firem volí multi-sourcing jako způsob, jak získat různé expertizy z různých regionů světa, a přitom snížit náklady. Výzkum ukazuje, že přechod k tomuto modelu je častý především u projektů zahrnujících technologie jako:

  • umělá inteligence (AI),
  • cloud computing,
  • nebo pokročilé datové analýzy.

Fakt: Velké společnosti jako General Electric přecházejí na multi-sourcing, protože to umožňuje jejich jednotlivým divizím rychle najít správné odborníky pro konkrétní technologické oblasti (např. AI a kyberbezpečnost).

Zatímco modely jako** offshoring a nearshoring** zůstávají rozšířené na globální úrovni, české firmy se primárně zaměřují na optimalizaci nákladů a získávání lokální odborné podpory, což zůstává preferovanou strategií v rámci outsourcingu.

2. Cloud computing a virtualizace: Nová éra outsourcingu

Do roku 2025 se** cloudová infrastruktura** stane jedním z hlavních pilířů IT outsourcingu, protože více než 67 % podniků již dnes spoléhá na cloudové technologie a tento podíl stále roste. Pro firmy to znamená rostoucí tlak na adopci cloudových řešení, protože více než 67 % podniků již dnes spoléhá na cloudové technologie. Využití škálovatelných a bezpečných cloudových služeb jim může pomoci lépe řídit IT zdroje a optimalizovat provoz, aby zůstaly konkurenceschopné.

Příkladem může být třeba spolupráce společnosti Netflix, která velkou část svého technologického zázemí outsourcuje do cloudu, konkrétně u Amazon Web Services (AWS). Tato platforma jim umožňuje škálovat kapacitu podle aktuální poptávky po streamování, aniž by museli investovat do vlastní fyzické infrastruktury.

Pro menší firmy to znamená, že díky outsourcingu cloudu mohou získat přístup k moderním technologiím přizpůsobeným jejich potřebám, aniž by musely investovat do vlastních robustních infrastruktur. Zatímco Netflix využívá cloud v masivním měřítku, i malé firmy mohou těžit z flexibilních cloudových služeb, které jsou finančně dostupné a škálovatelné.

Navíc outsourcing v této oblasti přináší firmám rychlejší přístup k inovacím. Místo toho, aby podniky musely samy implementovat a spravovat složité cloudové technologie, mohou se spolehnout na odborníky, kteří jim poskytují přizpůsobená řešení.

3. AI a automatizace v IT outsourcingu

V roce 2025 budou outsourcingové firmy stále více sázet na AI a automatizaci, které se stávají nedílnou součástí efektivního řízení IT projektů. Díky technologiím jako, je například Microsoft Copilot a dalším AI-powered nástrojům pro automatizaci, bude možné dosahovat vyšší produktivity. Tyto nástroje asistují vývojářům při tvorbě kódu nebo správě projektů, což může zlepšit efektivitu práce až o 55 %.

Například v softwarovém vývoji již některé firmy využívají AI pro generování kódu nebo pro urychlení testování softwaru. AI-driven automatizace také výrazně zvyšuje efektivitu supportu IT outsourcingu, což pomáhá firmám rychleji dosáhnout jejich technologických cí­lů.

Microsoft používá AI nástroje, které pomáhají automatizovat procesy vývoje a testování softwaru. Přestože mohou zlepšit produktivitu, realita ukazuje, že zavádění inovací často doprovází neočekávané problémy. Nedávná aktualizace Windows 11 (verze 24H2) způsobila významné technické problémy, včetně chyb modré obrazovky (BSOD) a nekompatibilit s ovladači, což ukazuje, že udržení kvality produktů při zavádění inovací je stále výzvou.

4. Rostoucí důraz na kyberbezpečnost

Vzhledem k narůstajícím kybernetickým hrozbám firmy vyžadují pokročilá bezpečnostní řešení, která ochrání jejich citlivá data. Outsourcingové společnosti budou muset poskytovat robustní bezpečnostní opatření, která minimalizují rizika spojená s kybernetický­mi útoky.

Mnoho společností, například IBM, se specializuje na poskytování outsourcingových bezpečnostních služeb, které zahrnují pokročilou ochranu dat a monitorování kybernetických hrozeb v reálném čase.

Podle odhadů bude kyberkriminalita pro podniky v roce 2025 jedním z největších rizik, přičemž celkové náklady na kyberzločiny mohou dosáhnout až 10,5 bilionu dolarů ročně. Outsourcing kyberbezpečnosti umožní firmám získat nepřetržitou ochranu a rychlejší reakce na bezpečnostní incidenty, což by interní IT týmy mohly zvládat jen obtížně.

5. Projektové řízení a agilní metody

V IT outsourcingu se nadále prosazuje agilní metodologie a Scrum, které umožňují pružnější a rychlejší reakce na změny v požadavcích projektů. Každý projekt vyžaduje jinou metodologii řízení a firmy si volí ty nejvhodnější přístupy podle povahy konkrétního projektu. Pro některé projekty je agilní metodika ideální díky své flexibilitě, zatímco jiné mohou vyžadovat tradiční přístupy, jako je Waterfall, aby dosáhy optimálních výsledků včas a v rámci rozpočtu.

Příklad: IT outsourcingová firma Relevant Software využívá agilní metodiky pro efektivní řízení projektů, což jí umožňuje lépe reagovat na potřeby klientů a rychleji dodávat výsledky.

6. Integrace gig economy do outsourcingu

S růstem gig economy (ekonomika na krátkodobé úkoly) se v roce 2025 očekává, že podniky budou stále častěji využívat IT odborníky na krátkodobé, projektově zaměřené úkoly.

Tento trend nabízí firmám větší flexibilitu a přístup k vysoce kvalifikovaným specialistům podle aktuálních potřeb, což snižuje režijní náklady.

Příklad: Platformy jako Upwork nebo Toptal umožňují firmám rychle najmout odborníky na konkrétní IT projekty, což vede k větší pružnosti a optimalizaci nákladů.

Česká republika v centru pozornosti

V roce 2025 bude střední Evropa, včetně Prahy, hrát stále významnější roli v oblasti IT outsourcingu. Česká republika nabízí kombinaci vysoce kvalifikovaných odborníků a konkurenčních cen za IT outsourcing, což dělá tuto oblast atraktivní jak pro malé firmy, tak pro nadnárodní společnosti. Praha se stává jedním z IT hubů díky silné infrastruktuře a kvalifikované pracovní síle, která poskytuje kvalitní IT support v oblasti outsourcingu a přitahuje klienty zejména z Německa, Velké Británie a USA.

Outsourcing IT jako cesta k úspěchu

IT outsourcing zůstává pro mnoho firem po celém světě zásadním nástrojem, jak zefektivnit provoz a ušetřit náklady. V roce 2025 můžeme očekávat, že technologický pokrok, zejména v oblastech jako umělá inteligence, cloudová řešení a rostoucí poptávka po flexibilních službách, tuto oblast výrazně posune.

Pokud se cítíte zahlcení složitostí technologických rozhodnutí nebo nejste jistí, jak správně nastavit strategii digitální transformace, specializované IT společnosti jsou tu, aby vám pomohly. Díky jejich zkušenostem a přístupu k nejnovějším technologiím se můžete soustředit na své hlavní podnikání, zatímco odborníci zajistí, že vaše technologie pracují na plný výkon.

Proč se spoléhat jen na vlastní zdroje, když existuje efektivní a nákladově výhodná cesta? Nechte odborníky, aby vám pomohli zjednodušit IT operace a zrychlit růst vaší firmy.

Zdroj: https://www.totalservice.cz/outsourcing-it/

Zdroj obrázka: Nattakorn / stock.adobe.com

Článek IT outsourcing v roce 2025: Jaké technologie vám zajistí konkurenceschopnost? byl publikován dnes v rubrice Internet. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...